TinEye
Achterhalen waar een image vandaan komt en benieuwd of je deze in je projecten mag gebruiken? Met TinEye Reverse Image Search kun je een foto uploaden en bijvoorbeeld controleren of deze van een stockfotobank afkomstig is en in sommige gevallen dus kunt achterhalen of de betreffende foto in het public domain valt en je ze dus gratis mag gebruiken.
tineye.com
PHLearn
Als je PHLearn zegt, zeg je Aaron Nace. Ook wel de Bob Ross van de ‘digital age’ genoemd. Aaron heeft ook een YouTube kanaal met veel goeie en korte tutorials. Geen proza, maar duidelijke instructies en ’to the point’ van een echte pro. Iemand die zegt alles van Photoshop wel te weten, die liegt. Ik ontdek regelmatig nieuwe functies of toepassingen, o.a. dankzij PHLearn.phlearn.com
WordPress Codex
Voor iedereen die meer wil halen uit zijn WordPress website. Voor mij in ieder geval een onmisbare bron van informatie m.b.t. de WP syntax. Ideaal bij het ontwikkelen van shortodes, functies en het programmeren van custom thema’s en plug-ins.
wordpress.org
W3C
Alle standaarden op het web (contradictio in terminis?) t.a.v. semantiek, syntax, namespaces, schema’s, protocollen en ga zo maar door, worden gereguleerd door het internationale World Wide Web Consortium (W3C). Absoluut 1 van de websites die in mijn shortlist staat.
w3.org
Stackoverflow
Het coders forum Stackoverflow is een discussie platform met ruim 250.000 leden (programmeurs en fanatiekelingen). Uitdagingen of issues waar ik tegenaan loop zijn bijna altijd al een keer besproken op dit platform. Het platform is voorzien van een plus/min waarderingssysteem, waardoor van alle gegeven reacties de beste altijd boven aanstaat. Handig!
stackoverflow.com
Pingdom
Het bouwen van een website is 1, maar het optimaliseren van een website is een vak apart. Zeker als het gaat om de snelheid van de site en het troubleshooten van de oorzaak als je website langzaam is of langzamer wordt. Pingdom helpt een handje.
pingdom.com
TinyPNG
Speed is king! Voor websites in het algemeen maar zeker voor webshops geldt dat je website binnen 3 seconden moeten reageren. De reactietijd van een website is van veel factoren afhankelijk. Een van die factoren is het beeldmateriaal. Een plaatje op het internet (uitzonderingen daargelaten) is normaal ongeveer 50-80Kb. Tiny PNG is een online service om het beeldmateriaal wat je online wilt gebruiken te comprimeren. Je kunt hier tot wel 80% winst met compressie behalen.
tinypng.com
GTMetrix
GTMetrix is een absolute must als je in de optimalisatie fase van je website bent aangekomen. GTMetrix is een gratis online service voor het analyseren van je website t.a.v. de performance. GT Metrix geeft tot op het bit nauwkeurig aan waar je verbeterpunten liggen.
gtmetrix.com
Google Pagespeed
Google Page Speed is nog een online test tool voor het optimaliseren van je site’s snelheid. De resulaten van GPS schommelen nogal. Ik raad aan GPS altijd te gebruiken i.c.m. GT Metrix en Pingdom.
google.com/speed
Facebook Debugger
Voor je exposure en de SEO-waarde van je website is het slim om blog-artikelen op je website te schrijven en deze te delen via bijvoorbeeld facebook. De link die je deelt wordt, als alles goed staat, gedeeld obv van het Open Graph (OG) protocol. Als je vooraf wilt weten van welke meta data je link wordt voorzien is deze debugger een handige tool.
facebook.com/tools/debug
CSS Tricks
Dit fantastische blog bestaat al een tijdje en bezocht ik vroeger af en toe. Sinds CSS3 (Cascading Style Sheets versie 3) zijn er een heleboel features bij gekomen, zoals 3D ondersteuning en keyframe animation. Dat ik bij veel van mijn Google searches uitkom op dit blog is geen verrassing want het staat tjokvol achtergrond info en nerdy tricks die (voor mij althans) heerlijk zijn om doorheen te bladeren.
Codepen
Codepen is een online platform waar je met andere ontwikkelaars stukjes code (pens) kunt delen. De user interface is opgedeeld in html, css en javascript en je kunt ook zelf de voorbeelden aanpassen en de nieuwe code runnen. Handig om met collega programmeurs een uitdaging te delen zodat je samen naar een oplossing kunt werken.
codepen.io
CanIUse
Zodra je een website bouwt is één van de eerste uitdagingen hoe maximaliseer ik ‘cross-platform’ ondersteuning. Elke browser (Internet Explorer, Chrome, Edge, Opera, Safari, etc..) interpreteert code op zijn eigen manier. Via de website CanIUse kun je vrij eenvoudig controleren of bijvoorbeeld een CSS-property werkt in de browsers die je wilt ondersteunen en of er een beter alternatief is.
caniuse.com
W3 Schools
Niet heel diepgaand en de voorbeelden zijn vrij basic. Maar W3Schools is een prima plek om even snel iets te achterhalen qua front- en backend technologieën. Ik had al gezegd dat ik een nerd ben… daar waar iemand op een druilerige dag een boek pakt, swipe ik soms door deze site heen alsof ik een streekromannetje zit te lezen.
w3schools.com