Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?
Het begrip SEO (zoekmachine optimalisatie, of Search Engine Optimization) omvat alle aanpassingen en inspanningen (aan zowel content als techniek) die bijdragen aan een betere vindbaarheid. Vindbaarheid in Google wordt bepaald door een gecompliceerd zoekalgoritme van Google. Een website wordt op een groot aantal factoren beoordeeld en de uitkomst daarvan bepaalt hoe interessant een website is. t.o.v. de zoekterm die is gebruikt in Google. Het sleutelwoord hier is ‘content gerelateerd’.
Zoekresultaten o.b.v. dit algoritme worden aangeduid als organisch verkeer. Overige zoekresultaten zijn bijvoorbeeld Adwords of gesponsorde koppelingen en worden aangeduid als SEA (Search Engine Advertising). Een groot verschil tussen SEO en SEA is enerzijds dat SEO gratis is en dat voor SEA moet worden betaald en anderzijds dat het effect van SEA direct meetbaar is terwijl je voor SEO iets meer geduld met hebben. Je ziet namelijk niet direct de invloed van de wijzigingen die je aanbrengt.
Uitgangspunt hier is dat Google je pagina’s beoordeeld op inhoud en hoe de inhoud van een pagina is opgebouwd en hoe deze zich weerhoudt tot de rest van je website.
Google’s algoritme
Het algoritme wat hier achter is zit is enorm complex en hoe het precies werkt is vrij onduidelijk. Daarnaast verandert Google dit Algoritme regelmatig, waardoor SEO een continue proces is waar je dus ook regelmatig tijd aan zou moeten besteden. Blijkbaar heeft Google iets met dieren wat updates die behoorlijke impact hebben gehad zijn o.a. Panda, Penguin, Pigeon en Hummingbird.
Een zoekopdracht in Google levert uit alle mogelijke websites die er zijn vaak binnen een seconde een resultaat van (soms) meerdere miljoenen websites. Dit resultaat gebeurt natuurlijk niet live, maar o.b.v. wat de site crawlers van Google continue aan het doen zijn: Sites crawlen (lezen en interpreteren). Bij elke zoekopdracht wordt de site index van Google geraadpleegd. Van al deze sites wordt beoordeeld welke het meest van toepassing zijn op het ingevoerde zoekwoord en wat de locatie is waar deze zoekopdracht wordt gedaan. Zoals al gezegd wordt dit algoritme regelmatig geoptimaliseerd. Vroeger was het voldoende om de zoekwoorden (waar je op gevonden wilt worden) op te nemen in de meta-omschrijving en er voor te zorgen dat het zoekwoord maar genoeg keer voorkwam op je pagina. Daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg.
Google probeert een website te beoordelen als een gebruiker en zoekt naar relevantie. Het helpt dus om alle aspecten van je website te optimaliseren. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld het gebruik van synoniemen, de naamgeving van je fotomateriaal, de ingevoerde alt-tags, de indeling van je content en het gebruik van de juiste header tags (h1, h2, etc).
Voor een uitgebreide lijst van aandachtspunten verwijs ik je naar mijn SEO-checklist
Hoe pas ik SEO toe?
Een aantal aanpassingen uit deze checklist kun je heel goed zelf, maar zoals je in deze lijst kunt zien, valt er ook een hoop winst te halen d.m.v. de techniek (software (code) en hardware). Het is aan te raden deze aanpassingen door een specialist te laten doen of minimaal met een specialist te bespreken. Je aanpassen kunnen door een verkeerde ingreep, hoe goed je bedoelingen ook zijn, ook een negatief effect hebben op je positie in de zoekresultaten (SERP’s of Search Engine Result Pages). Verderop beschrijf ik enkele valkuilen waar je voor moet waken.
Wat zijn de valkuilen?
Als je de regels van Google volgt, kan er weinig fout gaan. Als je probeert Google te slim af te zijn kun je wel eens voor verrassingen komen te staan. Als je uitgaat van eigen kracht en pagina’s maakt die actueel, origineel en content gerelateerd zijn ben je zeker op de goede weg. Het is ook aan te raden om de update cycle van Google in de gaten te houden en zo snel mogelijk controleren of je huidige strategie wellicht in strijd is met de nieuwe richtlijnen.
Een groot deel van je vindbaarheid komt ook uit backlinks of via link building. Hoe meer website een link opnemen naar jouw website hoe beter jouw website uit de verf komt omdat Google je door dit netwerk van links als belangrijk ziet. Er zijn veel bedrijven die tegen betaling backlinks aanbieden. Wees op je hoede, want een backlink van een malafide website kan zeer nadelig gevolgen hebben voor jouw vindbaarheid.
Meetbaarheid
Er zijn zeer veel websites waar je een gratis SEO scan (online) kunt laten doen, je ziet vaak direct o.b.v. een percentage hoe je er voor staat. Als je dit met enige regelmaat doet kun je vrij nauwkeurig zien of er een stijgende lijn zit in het resultaat van je inspanningen. Ook zijn er diverse websites waar je de zogenaamde Google Page Rank kunt opvragen voor jouw website. De Google Page Rank is eigenlijk een rapportcijfer van 0 tot 10. Uiteraard heb je al een Google Analytics account en een account voor Google’s Search Console aangemaakt. Met deze tools van Google kun je, op basis van je sitemap, ook zeer nauwkeurig de status zien van al je pagina’s en of er problemen zijn.
Overbruggen met SEA
Inspanningen die je doet voor een verbetering van je SEO zijn niet direct merkbaar. Voor SEO heb je een wat langere adem nodig. De frequentie waarmee Google jouw website crawlt is afhankelijk van je update frequentie. Als je weinig tot geen wijzigingen aanbrengt of nieuwe content toevoegt heeft Google niet veel baat bij het regelmatig crawlen van je website. Om dit proces te versnellen kun je via het Google Search Console het crawl proces handmatig opstarten. In de regel duurt het wel even voordat je SEO strategie zijn vruchten gaat afwerpen, zeker als het nieuwe website betreft.
Om de opstartfase te overbruggen (tot je SEO strategie genoeg resultaten boekt t.a.v. organisch verkeer) kun je eens nadenken of het voor jou interessant is om in deze periode een Google AdWords campagne te starten. Een AdWords campagne zorgt (tegen betaling) voor gesponsorde koppelingen in Google. En afhankelijk van je branche en de waarde van je zoekwoorden betaal je Google voor elke klik waarmee je bezoekers trekt naar je website.