Drukwerk en print

Naast webdesign en -development ben je bij mij ook aan het juiste adres voor al je drukwerk. Door mijn oog voor detail en de juiste leveranciers lever ik jouw drukwerk op tijd en tegen een zeer scherpe prijs. Of het nu gaat om visitekaartjes, stickers, flyers of bijvoorbeeld de bestickering van je bedrijfspand, ik ben van alle markten thuis. Ik gebruik altijd de laatste versie van ‘Industry Leading Software’ (volledig Adobe Creative Cloud Membership) en de juiste hardware (Eizo hardware gekalibreerde beeldschermen).

RGB vs CMYK

Drukwerk is kleurtechnisch een heel andere tak van sport. Beeldschermen maken gebruik van een additief kleurmodel op basis van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw, ofwel RGB). In sommige gevallen wordt overigens ook RGBa gebruikt, waarbij de a staat voor ‘alpha’. Dit vierde (a) kanaal maakt transparantie mogelijk. Dit model (op basis van licht) wordt additief genoemd omdat het van zwart (geen licht) naar wit gaat. Een computer beeldscherm is verdeeld in (sub)pixels. Elke pixel van een beeldscherm bestaat uit een rode, groene en blauwe subpixel en door deze subpixels aan of uit te zetten en door de hoeveelheid licht van de subpixel wordt voor het oog de pixel (dus de som van de 3 subpixel) een bepaalde kleur. Alle gekleurde pixels bij elkaar vormen het volledige beeld(scherm).

In het geval van drukwerk wordt (full color) gebruik gemaakt van een subtractief kleurmodel. Dit model is gebaseerd op de kleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (deze laatste wordt aangeduid als ‘Key’, vandaar dat dit wordt afgekort tot CMYK). Zonder extra zwart in het drukproces zou smoezelig bruin het dichtst in de buurt van zwart komen wat drukwerk minder diepte en contrast geeft.

RGB vs CMYK-kleurmodel | MultimediafabriekIn tegenstelling tot een additief RGB-kleurmodel gaat het niet om direct licht van de bron maar om het licht wat wordt weerkaatst en door ons kan worden waargenomen. Onze waarneming is gebaseerd op het principe dat een bepaalde kleur andere kleuren (de tegengestelde kleur) absorbeert zodat de juiste kleur door ons kan worden waargenomen. Zo staat Cyaan recht tegenover Rood, Magenta tegenover Groen en Geel tegenover Blauw. Deze 2 kleurmodellen lijken op het eerste gezicht totaal niet op elkaar, now for the kicker… als je 2 primaire kleuren uit het additieve RGB-model combineert, resulteert dit in een primaire kleur uit het subtractieve – CMY(k) model. Zie foto inzet…

Er spelen veel factoren mee die het resultaat van je drukwerk bepalen. De uiteindelijke kleur van je drukwerk wordt o.a. bepaald door de kwaliteit van de printer, de kleur van het medium (papier) waarop wordt geprint en bijvoorbeeld het gebruikte kleurprofiel in het drukwerk bestand. Als je je drukwerk dus bij verschillende drukkers uitbesteed dan is de kans vrij groot dat (bij full color obv CMYK) de kleuren niet altijd hetzelfde zijn. Pantone kleur oranje | MultimediafabriekVooral oranje is erg gevoelig voor dergelijke factoren. Om kleurverschillen zoveel mogelijk uit te sluiten heeft Pantone® een kleuren Gamma gedefinieerd met zo’n 1900 kleuren. Elke professional die met drukwerk bezig is heeft een dergelijke kleuren waaier op zijn bureau liggen. Op basis van deze Pantone standaard kan een drukker dus ook (ipv een bepaalde kleur oranje in full color te drukken obv CMYK) ook direct de juiste (voor geprepareerde) kleur, ook wel spotcolor of PMS (Pantone Matching System) oranje gebruiken. Niet elke drukker doet dit en maakt je drukwerk trouwens ook een stuk duurder.

Drukwerk PDF’s

Het standaard formaat voor aanlevering van drukwerk is pdf (ofwel Portable Document Format). Het gebruik van pdf’s garandeert geen kwalitatief drukwerk. De kwaliteit van je drukwerk wordt door veel factoren bepaald. Als het gaat om fotomateriaal is de resolutie van je fotomateriaal erg belangrijk. Ik heb het dan niet over hoeveel pixels bij hoeveel pixels een bestand is, maar hoe de dichtheid van de pixels is. Een goeie drukker print op 300dpi. Dit betekent (Dots Per Inch) dat de daadwerkelijke printer 300 inkt dots per inch plaats tijdens het printen. Hierbij geldt hoe meer dots hoe fijner het resultaat. Ter vergelijking: het scherm waar je nu naar zit te kijken is 72dpi. Voor beeldschermen wordt trouwens ppi (Pixels Per Inch) gebruikt.

Om zeker(der) te zijn van correct drukwerk, had je speciale software nodig om een bestand drukklaar te maken voordat een drukker het überhaupt zou accepteren en in productie zou nemen. Deze software controleert je ontwerp/bestand en als er geen fouten instaan (zoals marges/bleed, kleurprofiel/ruimte, letteromzetting van fonts naar contouren, maximaal zwartpercentage, kleurverlopen/gradients, etc…) die problemen kunnen geven tijdens het drukken wordt een certified PDF gegenereerd. Hiervoor werd vroeger bijvoorbeeld het software pakket Pitstop van EnFocus gebruikt. Gelukkig zit er in de huidige generatie Adobe software pakketten een preflight check die deze controles ook kan uitvoeren. Uiteraard doe ik op al mijn drukwerkbestanden een preflight check, zodat er geen verrassingen zijn wanneer je je drukwerk ontvangt.

Leveranciers

Afhankelijk van het gewenste soort drukwerk en/of budget, kies ik de juiste leverancier voor jouw opdracht. In onderstaande tabel staan enkele leveranciers waar ik veel opdrachten aan uitbesteed…