Waarom de Multimediafabriek de juiste keuze is!

Het bouwen van een WordPress website is meer dan alleen een thema kiezen en uploaden. Een succesvolle website begint namelijk bij een degelijke inventarisatie en het stellen van haalbare en meetbare doelstellingen. Wie zijn bijvoorbeeld je klanten, wat is je doelgroep, welk gebied heeft je geografische focus, in welke talen wil je je klanten aanspreken, welke meetbare resultaten wil je met je nieuwe website behalen maar zeker ook je budget is relevant. De uitkomst van deze inventarisatie gebruik ik voor het opstellen van een nauwkeurig plan van aanpak en planning.

Door mijn marketing achtergrond, mijn creatieve geest en ruim 20 jaar ervaring met IT en met name online ben ik de perfecte partner om bij jouw aan te schuiven om je wensen te bespreken. In een kennismakingsgesprek kijk ik graag wat ik voor je kan betekenen.

Bij een (WordPress) website wordt de SEO-waarde voornamelijk bepaald door de volgende onderdelen:

WordPress Plug-in code Thema code Syntax Content SEO-score

De gezamenlijke SEO-score (Search Engine Optimization of zoekmachine optimalisatie) is wat deze onderdelen als collectief kunnen behalen. Hoe hoger je SEO-waarde hoe eerder je website op pagina 1 staat van de zoekresultaten. Op deze pagina geef ik op al deze onderdelen een korte toelichting.

Multimediafabriek, blog | WordPress

WordPress

Hier hoeven we niet te lang stil bij te staan. Dit is echt alleen een kwestie van de laatste versie downloaden en uploaden. WordPress is ‘out-of-the-box’ meertalig, maar het is wel handig om de taal van de basis versie weloverwogen te kiezen. Dit is handig maar vertalen kan altijd. De meeste functionaliteit komt tenslotte uit het thema of uit de gebruikte plug-ins. WordPress zelf is wat het is.

Plug-ins

hoe snel is je wordpress website?Het succes van je website (afhankelijk van je targets en doelstellingen) is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk moet het er allemaal goed uitzien en moet o.a. de navigatie een gebruikelijke structuur volgen. Oftewel er moet logica zitten in de manier waarop je door een site heen navigeert. Het uitgangspunt, wat mij betreft is: KISS (Keep It Simple Stupid). Als je bezoeker na moet denken of moet zoeken doe je iets verkeerd. Daarnaast is snelheid een belangrijke factor. Het is niet alleen een factor waarop Google bepaalt hoe hoog je in de Zoekresultaten pagina’s (SERP) terecht komt, maar ook doorslaggevend voor hoe lang bezoekers op je site blijven. Om je site zo snel mogelijk te maken is het belangrijk dat er niet te veel onderdelen (in de verkeerde volgore) worden geladen. Elke resource die moet worden geladen (plaatje, lettertype, of wat voor file dan ook) is een request naar de server om dat bestand naar de browser terug te sturen. Hoe meer van die requests moeten worden afgevuurd en dus op response moet worden gewacht, hoe langer het duurt voordat je website is geladen. Dit kan overigens grofweg op 2 manieren, 1) alle content wordt dynamisch opgehaald (script ophalen, database lezen, plaatje ophalen alles samen voegen en naar de browser van de bezoeker sturen en 2) via een caching plug-in. Zo’n plug-in bewerkt eigenlijk ‘alle’ verzoeken alvast voor en zet van alle pagina’s en website onderdelen een snelle versie klaar. Dit scheelt een hoop tijd en zal je website dus behoorlijk versnellen.

Waar je vroeger nog weg kwam met 10 seconden of meer, ben je tegenwoordig na een seconde of 2-3 de bezoeker al kwijt. Zeker als het een e-commerce site/webshop betreft. Snelheid is conversie. Mensen verwachten veel en als je bezoeker moet wachten tot je site reageert, zijn ze weg en shoppen ze bij je concurrent.

Het verbeteren van de snelheid van je website is dus o.a. het aantal plug-ins beperken. Uiteraard weeg ik dit zorgvuldig af en installeer ik alleen de plug-ins die echt noodzakelijk zijn. Voor kleine functionele toevoegingen combineer ik deze liever in één custom plug-in die deze functies samenvoegt, ipv het laden van een aantal ogenschijnlijk kleine plug-ins.Ik heb een aantal tips en tricks voor het optimaliseren van je website op een rijtje gezet, zie daarvoor mijn WordPress checklist… It all adds up!

W3 Total Cache | MultimediafabriekEen plug-in die bedoelt is om je WordPress website te versnellen is W3 Total Cache. Cache en cachings mechanismen zijn niet eenvoudig en het installeren van deze gratis plug-in is een stuk makkelijker dan de configuratie ervan. Het is helaas geen plug-and-play proces. Je moet weten wat je wel en wat je niet aan moet zetten in de opties van deze plug-in omdat het vrij eenvoudig is om door een verkeerde setting je website offline te halen..

Al mijn websites kunnen worden opgeleverd met W3 Total Cache geïnstalleerd. Maar het finetunen van deze plug-in is gezond verstand en trial-and-error om te zien welke combinaties voor jouw website en specifieke situatie wel en juist niet werken.

logo WordFence plug-inEen plug-in die je helpt bij de beveiliging van je website is WordFence. WordFence heeft naast een betaalde premium plug-in ook een gratis versie. Een van de voornaamste redenen om deze plugin in te zetten, is de mogelijkheid om je totale website te scannen. Als je de plug-in goed hebt ingesteld, zal WordFence alle code, i.e. WordPress core, plug-ins, thema’s en losse files (die er eigenlijk niet horen) vergelijken met de WordPress Repository. Als deze scan code tegenkomt die afwijkt van de WP Repo, wordt dit gesignaleerd en biedt het de mogelijkheid om de aangepaste code in te zien, te vergelijken met de repo en deze, in de plug-in, te vervangen door het origineel.

Al mijn websites worden opgeleverd met WordFence geinstalleerd en ik zorg ervoor dat deze correct en volledig is ingesteld en op de achtergrond een wekelijkse scan uitvoert. Better safe then sorry!

WordPress thema: Avada

Multimediafabriek | Avada thema logoOp basis van je wensen en budget lever ik een maatwerk thema op of bouw ik je website obv het thema Avada. Dit thema is het best verkochte WordPress thema (ever!) en wordt bijna maandelijks bijgewerkt met security updates en nieuwe features. Omdat dit thema op zo’n groot aantal sites wordt gebruikt is het bedrijf dat hierachter zit (ThemeFusion) zodanig gegroeid dat er zeer goede service en support is ingeregeld. Hierdoor is ThemeFusion ook prima in staat om regelmatig hoogwaardige updates uit te rollen.

Het thema Avada is zo veelzijdig inzetbaar dat het kan worden gebruikt voor elk mogelijk ontwerp. Ik vind het belangrijk dat de basis goed is en met Avada zit dat wel snor. Uiteraard zorg ik ervoor dat jouw huisstijl volledig in dit framework wordt geïmplementeerd.

Standaarden en syntax

logo W3C | World Wide Web ConsortiumEen succesvolle website voldoet aan alle eisen die Google aan een website stelt. Een groot aantal van deze eisen zijn bekend, maar er is niemand die echt precies weet hoe het algoritme van Google in elkaar zit, waarop deze de volgorde van de zoekresultaten bepaalt. Eén van de punten in dit algoritme waar we wel zeker van zijn is dat Google een website hoger waardeert is de structuur van de code. Standaarden voor het web worden opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Je kunt via het W3C je website scannen of deze voldoet aan deze standaarden en dus of deze valideert. De W3C-validatie maakt in een scan onderscheid tussen zaken die fout zijn en zaken die verbetert kunnen worden, i.e. fouten en meldingen. Uiteraard probeer ik alle sites die ik maak zo veel mogelijk te conformeren aan deze standaarden.

Soms ontkom je er niet aan, helaas. Zeker als de website geen maatwerkproject is maar gebruik wordt gemaakt van een thema (zoals Avada) of plug-ins dan is het soms niet mogelijk dat deel van de code aan te passen zodat dit wel valideert. Maar je kunt er van uit gaan dat ik waar mogelijk volledig conformeer aan de regels die het W3C heeft gesteld t.a.v. validatie.

Content: teksten en plaatjes

Een succesvolle website is het directe gevolg van een succesvolle SEO-strategie. Een van de onderdelen van een website die van invloed is op SEO, is de content en hoe deze is gestructureerd. Denk hierbij aan content/onderwerp gerelateerd zoekwoorden gebruik, zorg voor een logische header indeling (h1, h2, h3), zorg voor een sterke naamgeving van fotomateriaal en het gebruik van alt-tags, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Sterker nog, dat heb ik al een keer gedaan.

Ben je geïnteresseerd in een uitgebreider overzicht, check dan mijn SEO-checklist

SEO Optimalisatie

Tot slot zoekmachine optimalisatie. Dit is een lastig topic. Enerzijds omdat men vaak niet wil betalen voor ‘onzichtbare’ aanpassingen aan de website en anderzijds omdat de resultaten van SEO niet van de ene op de andere dag inzichtelijk zijn. Voor het meten van je SEO strategie is een iets langere adem nodig. De vindbaarheid (SEO-waarde) van je website is van veel factoren afhankelijk.

In bijgaande pie-chart is aangegeven wat allemaal bijdraagt aan de SEO-waarde van je website. Indien gewenst en er ruimte is in het budget kan ik de juiste SEO-strategie voor je inzetten en alle noodzakelijk aanpassingen en ingrepen uitvoeren om je SEO te maximaliseren.

Onderdelen Google ranking